Er is veel om te doen geweest de afgelopen jaren: het energielabel. En het blijft een discutabel onderwerp. Sinds vorig jaar is het boetebeleid voor het energielabel gewijzigd en het plan van minister Ollongren om het Vereenvoudigd Energielabel af te schaffen zorgt voor een vermenigvuldiging van de kosten.

Afschaffen vereenvoudigd energielabel (VEL)
Een energielabel voor woningen geeft met kleuren aan hoe energiezuinig het huis is. Een woning met een groen energielabel stijgt vaak in waarde. De labels lopen van A (een groen label, zeer zuinig), tot en met G (een rood label, zeer onzuinig). Het energielabel voor woningen is sinds 2015 verplicht en is opgesteld volgens de Europese richtlijnen. Het label verbeteren is mogelijk door het huis energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan dubbelglas, zonnepanelen of spouwmuurisolatie.

Wat heb je aan een energielabel?

Bron: funda.nl

Europese regelgeving vereist dat de energieprestatie van een woning in kWh/m2 wordt uitgedrukt. De systematiek om dit te bepalen is zo ingewikkeld dat een expert nodig zal zijn. Hierdoor wordt het VEL afgeschaft. Er is onderzoek gedaan naar alternatieven voor het VEL, waar geen expert aan te pas hoeft te komen, maar deze zijn er nog niet. Minister Ollongren geeft daarom aan het VEL uit te willen faseren. Alle nieuwe labels worden sinds 1 juli 2020 via een uitgebreide systematiek bepaald worden. Een definitief vereenvoudigd energielabel is 10 jaar geldig, waardoor de aanpassing alleen van toepassing is voor huizen waar nog geen geldig label van is en die verkocht worden ná 1 juli 2020.

Bron: VABI

Kosten voor het energielabel
Een definitief label is verplicht vanaf januari 2021. Hiervoor laat je een energieadviseur langskomen die jouw definitieve label kan bepalen. Makelaarsland heeft hiervoor Keuringshuis benaderd en een scherp tarief voor haar klanten bedongen.

Voor € 295 verzorgt Het Keuringshuis jouw definitieve label. Hiervoor komt de energielabelaar van Het Keuringshuis bij je langs om jouw woning in kaart te brengen en te controleren hoe energiezuinig jouw huis is. Dit gebeurt allemaal op basis van de NTA 8800 bepalingsmethode. Vervolgens wordt dit uitgewerkt en ontvang je binnen 4 werkdagen het label in je mailbox.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *