Tegenwoordig hebben starters het moeilijk op de huizenmarkt. De huizenprijzen stijgen en het financieren van een huis is niet heel eenvoudig. De regels zijn strenger geworden. Juist nu (met de lage rente) is het zo aantrekkelijk en voordelig om een huis te kopen.

Waarom hebben starters het zo moeilijk?

Studieschuld
Tegenwoordig moeten studenten steeds vaker lenen om hun studie te betalen. Dus blijven ze zitten met een een studieschuld die ze nog af moeten betalen. Hierdoor kunnen ze vaker een minder hoge hypotheek krijgen.

Stijgende huizenprijzen
De crisis is voorbij en de huizenprijzen zijn de afgelopen tijd al flink gestegen. In sommige delen van Nederland zijn de huizenprijzen zo gestegen dat het voor starters bijna onmogelijk is om hier een kans te maken op een huis. Gelukkig zijn in Limburg de huizen voor starters nog betaalbaar.

De starter moet spaargeld hebben
Als starters al een spaarpotje hebben opgebouwd hebben ze dit hard nodig om hun huis in te richten of op te knappen. Maar bij het kopen van een huis worden kosten gemaakt zoals de overdrachtsbelasting, advieskosten en de notariskosten (dit noemen we kosten koper en is gemiddeld 6% van de koopsom). Vanaf 1 januari 2018 moet men deze kosten geheel zelf betalen (dit kan niet meegefinancierd worden). Starters hebben geen huis met overwaarde dat ze kunnen verkopen, dus de positie van starters in vergelijking met veel doorstromers op de huizenmarkt is niet best.

Als starter is het tegenwoordig dus noodzakelijk om kapitaal achter de hand te hebben en dat is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd.
Geen persoonlijke lening
Steeds vaker wordt een persoonlijke lening afgesloten om de kosten koper te kunnen betalen. Hierdoor kunnen starters in de problemen komen en dat is geen goede zaak.

Daarom biedt Wij Makelaars de mogelijkheid om een huis te kopen via het Wij Collectief. Deze veilige alles-in-1 formule opent letterlijk deuren voor menig starter. Met het Wij Collectief kan een huis gekocht worden zonder ingewikkelde constructies, taxaties, verbouwingen en/of separate leningen.
Men koopt een woning tegen de reƫle marktwaarde en krijgt gratis advies van een onafhankelijke hypotheekadviseur. Verdere kosten worden door de verkopers betaald via de vrij op naam (v.o.n.) constructie i.p.v. de kosten koper (k.k.) verkoop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *