Je hebt besloten te verhuizen! Wil je groter gaan wonen of juist kleiner en gelijkvloers? Blijf je dicht bij huis of ga je naar een andere gemeente of misschien zelfs wel naar een heel andere regio? Wat je wensen ook zijn, er breekt een heel spannende tijd aan.

Het zal je niet zijn ontgaan dat kopen tegenwoordig een grotere uitdaging is dan verkopen. Woningen lijken als warme broodjes over de toonbank te gaan en worden soms zelfs al voor de markt uit verkocht; en vaak ook nog eens boven de vraagprijs. Misschien ben je hier zelfs al 1 of meerdere keren tegenaan gelopen. Heel frustrerend! Is er dan helemaal niets dat je kunt doen om meer kans te maken?
Jazeker wel! Wij helpen je graag een handje.

Een goede voorbereiding is het halve werk
In de huidige huizenmarkt is snel (kunnen) schakelen essentieel; om uberhaupt kans te maken op je droomwoning moet je snel te werk gaan en daarbij valt of staat het met een goede voorbereiding, oftewel: DOE JE HUISWERK.

Mogelijkheden qua hypotheek
Laten we meteen maar beginnen met de hamvraag: hoeveel hypotheek kun je krijgen?Kùn je uberhaupt een hypotheek krijgen? Het klinkt als een ingetrapte deur, maar weken later de koop moeten ontbinden en de bestelde meubels moeten annuleren omdat je verder bent gesprongen dan je financiële polsstok reikt; of omdat er ergens nog een negatieve BKR notering staat is het laatste dat je wilt.

Op internet zijn er allerlei handige rekenmodules te vinden die “ongeveer” uitrekenen hoeveel je op jouw inkomen kunt lenen. Het geeft een aardige indicatie, maar beter is het om een afspraak te maken met 1 van onze hypotheekadviseurs. Een hypotheek is namelijk maatwerk! Met het advies van onze hypotheekafdeling kom je goed beslagen ten ijs, kun je heel gericht (en met een gerust hart) gaan zoeken èn je kunt direct spijkers met koppen slaan zodra je droomhuis voorbij komt!

Overige geldzaken
De kosten koper (circa 6% van de koopsom) kan tegenwoordig niet meer worden meegefinancierd en dient dus uit eigen middelen te worden betaald. Voor een woning met een koopsom van € 250.000,- komt dit neer op € 15.000,- Bedenk van tevoren goed of je dit bedrag hebt en kunt missen. Het zou een domper zijn als je een huis koopt met met de bedoeling de gedateerde badkamer om te bouwen tot een luxe “thuis-spa” en je het voorlopig moet doen met oranje en bruine tegeltjes omdat je “even was vergeten” dat je je spaargeld in de kosten koper moet steken… Wanneer je je spaargeld hard nodig hebt om die zogenaamde “k.k.” te bekostigen is het verstandiger om de klushuizen links te laten liggen.

‘Musthaves’ voor je nieuwe huis
Bedenk wat de echte “musts” moeten zijn van je nieuwe huis. Kortom: maak een duidelijk onderscheid tussen harde eisen en wensen. Hoeveel (slaap-) kamers heb je nodig? Moet er een extra kamer zijn voor een hobby- of werkkamer of verwacht je regelmatig logées? Moet de woning een garage hebben? Een gelijkvloerse slaap- of badkamer? Mag het een kluswoning zijn of heb je 2 linkerhanden en is een goed onderhouden huis een beter idee?
Wanneer je goed in beeld hebt waar jouw ideale woning aan moet voldoen kun je makkelijker selecteren in het aanbod dat voorbij komt. Het voorkomt dat je valt voor die sfeervolle veranda en “met de roze bril op” even vergeet dat de woning eigenlijk veel te klein is…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *