Tijdens een lekker lente-zonnetje schrijf ik mijn eerste blog ooit en nog wel in mijn nieuwe tuin ook. Afgelopen maart zijn wij verhuisd naar het oude dorp van Zoetermeer. Zo blij als ik ben met ons nieuwe huis, zo blij ben ik ook dat de verhuizing achter de rug is. Want het vervullen van je woonwens zorgt ook voor het nodige geregel om de verhuizing heen. Wat gaat er mee? Wat doen we weg? En zo nog 101 dingen die je moet regelen, bellen, doormailen, nog een keer bellen, noem maar op! Want ik hou echt wel van verrassingen, als ze maar niet onverwacht zijn natuurlijk.

Achteraf is het een erg leuk proces geweest moet ik zeggen, maar er komt gewoon veel op je af. Aan de andere kant geeft het mij een goed beeld wat onze klanten dus ervaren nadat het (ver)kooptraject is afgesloten. Dat is voor mij wel een eyeopener, zeg! Als makelaar, leg ik dagelijks het (ver)koop traject uit en neem ik klanten mee in dit proces, maar vervolgens schiet ik zelf helemaal in de stress tijdens al het geregel rondom de verhuizing. Want naast de 101 dingen die je moet regelen voor je verhuizing, moet je ook nog sociaal zijn, naar familie en vrienden, kinderen die hun verplichtingen hebben, want ja, die vragen er niet om dat jij besluit te verhuizen en ook nog eens je huis compleet gaat verbouwen. Kortom, een hoop geregel in een korte tijd. Dat heeft mij aan het denken gezet over hoe de makelaar er anno 2018 uit ziet en wat de rol is van een makelaar. In dit denkproces wil ik je in dit artikel graag meenemen!

Het makelaarsvak anno 2018 door mijn ogen
Als makelaar ben ik dagelijks bezig met het vervullen van de woonwensen van onze klanten. Een woning koop je met gevoel. In mijn optiek moet het een plek zijn waar jij je thuis voelt. Ik zeg altijd: Je moet bij het binnenlopen van het huis het gevoel hebben. We kennen het allemaal wel, Dit is dé woning. Heb je dat gevoel niet? Dan is het niet je huis. Want het creëren van nieuwe herinneringen en een frisse start maak je zelf in dat ene perfecte huis. Ik vind het de taak van de makelaar om je in dit proces van koop te ontzorgen. Want in deze verhitte woningmarkt is de kans op teleurstelling nu eenmaal groter. Daarom is een aankoopmakelaar zo fijn in deze tijd. Die regelt alles en zorgt bovendien dat je niet teveel betaalt voor de aankoop van je nieuwe huis! Een fijne, geruststellende gedachte lijkt me zo!

Je oude woning verkopen
Als je je droomhuis hebt gevonden, dan volgt de verkoop van je woning. Dit moet vaak snel verkocht worden, want het proces van de hypotheekaanvraag is begonnen, dus naast je salarisstrook, werkgeversverklaring, taxatierapport, koopovereenkomst, moet je ook stukken aanleveren voor de verkoop van je woning. Vaak kom je tot de conclusie dat je die stukken precies gisteren hebt ingepakt en in een doos hebt gedaan die helemaal achter op de zolder staat.. Maar bedenk altijd: Het is voor een goed doel, je huis, waar je vaak toch heerlijk hebt gewoond gaat verkocht worden tegen de beste prijs.

Als makelaar moet je zuinig zijn op de emotionele waarde die is opgebouwd in het oude huis. Vragen die ik veel hoor zijn bijvoorbeeld: Doen we er wel goed aan om het huis te verkopen? Krijg ik wel de waarde die ik van Van`t Hof Makelaardij verwacht? Logische vragen, omdat de verkoop een spannend proces is. Ook hier vind ik dat de makelaar je moet ontzorgen, zijn strategie klaar heeft staan zodat je nergens over hoeft na te denken als het om de verkoop van je woning gaat. Want na al het geregel om je woning online te krijgen is het dan eindelijk tijd voor de bezichtiging(en) en gaat het de Markt reageren op je woning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *