De hedera, oftewel een klimop, overduidelijk dat je die wel kent. In bijna iedere tuin, in elke straat is dit wel te vinden. Tegen de muur van de schuur, garage of het huis. Maar niet alleen daarvoor is de klimop goed bestemd, ook deze kan gebruikt worden als haagplant. De klimop is er in twee soorten; de helix hedera, hedera hibernica.

Een klimop is een winterharde plant en blijft daardoor ook ‘s winters groen. Dit zorgt er voor dat als jij in de winter naar de tuin kijkt jij niet alleen maar takjes zonder bladeren ziet. Een klimop past overal, in een kleine of een grote tuin. De plant groeit snel, maar kan ook heel smal groeien waardoor dit prima past in een kleinere tuin.

De helix hedera en hedera hibernica

De helix hedera is de kleinbladige klimop van de twee. Dit blad is ook wat fijner, dit zorgt er voor dat deze klimop sierlijker oogt. Naast het feit dat de bladeren kleiner en fijner zijn is de kleur van de bladeren ook donkerder. Het grote voordeel van deze kleinbladige klimop is dat deze nauwelijks vatbaar is voor plagen.

De hedera hibernice heeft grotere maar lichtere bladeren. Daarbij hebben deze bladeren nog een ander kenmerk, het kan namelijk zo zijn dat deze uitvallen in strenge winters. Gelukkig groeit dit in het voorjaar zo weer aan. Daarbij is het ook zo dat deze klimop meer vatbaar is voor plagen.

Voor advies over de helix hedera kun je terecht bij Haagplanten Heijnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *